sunnuntai 15. maaliskuuta 2009

google ohje


Aloittaaksesi haun kirjoita yksi tai useampia sanoja sivun keskellä olevaan tekstilaatikkoon ja paina enteriä (tai hiirellä google-haku painiketta). Tämän jälkeen Google hakee ne sivut, joissa esiintyvät kaikki hakuun kirjoittamasi sanat. Google asettaa etusijalle ne sivut, joissa kirjoittamasi hakusanat sijoittuvat lähelle toisiaan. Jos haluat rajata hakua tarkemmin, lisää hakuun sanoja.
Jos haluat jättää jonkun sanan pois hausta, lisää sanan eteen miinusmerkki. Muista tällöin käyttää välilyöntiä ennen ”-” merkkiä. Esimerkiksi haku jääkiekko –ilves hakee sivut joissa on sana jääkiekko mutta ei sanaa ilves. Miinusmerkkien käyttöä kannattaa käyttää harkiten, edellä mainittu hakuesimerkki jättää nimittäin sellaiset Tapparan sivut huomioimatta, joissa on mainittu nimeltä rakas paikallisvastustaja Ilves.
Halutessasi etsiä kokonaisia lauseita tai fraaseja niin laita sanojen ympärille lainausmerkit. Esimerkiksi haku ”tampere united” hakee sivuja, joissa nuo sanat on kirjoitettu tekstiin peräkkäin. Näin saadaan rajattua pois sivut joissa tampere on mainittu erikseen. Lainausmerkkien ja miinusmerkkien käyttöä voi yhdistellä. Esimerkiksi ”tampere united” –haka.
Googlesta löytyy myös tarkennettu haku -toiminto, jonka avulla voit vielä täsmentää hakuasi. Linkki tähän löytyy tekstilaatikon oikealta puolelta. Seuraavassa käydään lyhyesti kohta kohdalta läpi tarkennetun lisähaun eri valinnat.
Kaikilla sanoilla -kohtaan voi kirjoittaa haluamansa hakusanat. Toiminto on täsmälleen sama kuin etusivulle kirjoitettaessa yksi tai useampi hakusana.
Täsmällisellä ilmauksella toimii samalla tavalla kuin kirjoitettaessa etusivulle sanat lainausmerkkeihin.
Millä tahansa sanoista -kohtaan voi kirjoittaa yhden tai useamman hakusanan. Google etsii ne sivut, joista löytyy joku antamistasi hakusanoista.
Ilman sanoja -kohtaan voi laittaa yhden tai useamman sanan, joita ei halua hakuunsa mukaan. Toiminto vastaa etusivulla käytettävää miinus-merkkiä.
Kieli-kohdan oikealla puolella on valikko, josta voi valita haluamansa kielen. Oletuksena Google etsii sivuja millä tahansa kielellä, mutta valikosta voi rajata haun esimerkiksi suomen, ruotsin tai englannin kielelle.
Tiedostomuoto-kohdassa voi valita hakeeko vain tietyllä tiedostomuodolla tehtyjä sivuja. Tai sitten voi rajata jollain tiedostomuodolla tehdyt sivut pois. Kohdan oikeassa reunassa on valikko, josta voi valita haluamansa tiedostomuodon (esim. pdf).
Pvm-kohdassa voi rajata sivun päivitys ajankohtaa. Esimerkiksi viimeisen kolmen kuukauden aikana valmistuneisiin sivuihin.
Esiintymät-kohdassa voi rajata hakusanansa esiintymään tietyssä kohtaa sivua.
Huomaa että tässä kohdassa otsikko ei tarkoita samaa asiaa kuin esimerkiksi word dokumenttiin tehty otsikko. WWW –sivun otsikko näkyy selaimessa ylhäällä sinisessä otsikkorivin palkissa ja sivun tekijä on sen sinne erikseen määritellyt.
Kohta url taas tarkoittaa sivun osoitetta (esim. www.tampere.fi). Eli jos hakusana on tampere ja tähän esiintymä kohtaan on valittu url, niin Google hakee sivut joiden www –osoitteessa on sana tampere.
Verkkotunnukset-kohtaan voi valita hakeeko vain tietystä verkkotunnuksesta löytyviä sivuja. Tai sitten voi rajata tietyssä verkkotunnuksessa olevat sivut pois. Esimerkkejä .fi, .org, tampere.fi, uta.fi.
Samanlainen-kohtaan voi laittaa jonkin www –osoitteen, jonka jälkeen Google hakee samankaltaisia sivuja. Kokeile osoitteita www.uta.fi ja www.nokia.com ja katso minkälaisia sivuja Google löytää tuon perusteella.
Linkit-kohtaan voi laittaa jonkin www–osoitteen, jonka jälkeen Google hakee sivut, jotka on linkitetty kyseiseen osoitteeseen. Esimerkiksi www.tampere.fi hakee sivut, joista löytyy linkki Tampereen kaupungin etusivulle.
Yhdistelemällä noita yllä olevia toimintoja saadaan hakua rajattua varsin tehokkaasti. Jos saat hakuusi vastaukseksi useita tuhansia sivuja, niin voit yrittää lisätä hakuehtoja. Jos taas antamasi ehtojen jälkeen Google ei löydä yhtään sivua, niin ota joitakin toimintoja pois. Tätä voi yrittää myös silloin, jos Google löytää muutaman sivun, mutta hakemasi ei ole niiden jokossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti